Thursday, April 16, 2009

Sakit jantung apabila driving di KL

Semalam lepas balik keje ingat nak makan nasi ayam sekali kedai tak bukak daaa..nampaknya terpaksa la aku masak..tapi...tapi...nak masak apa? Ni la masalahnya bile duk sorang2. Aku tak beli barang2 basah ni sebab aku jarang masak. Kalau ada abang pun jarang gak masak huhuuhu aku tau..aku tau...aku ni isteri yang paling best sebab rajin masak..Ok back to the story. Oleh kerana aku takmo makan megi kerana megi tidak baik untuk kesihatan aku dan baby, maka aku decide wat bubur nasi and sambal ketuk. Hehehe sambal ketuk tu aku belajar dari bapak aku. Die kata sambal orang Jawa..iye..aku anak Jawa..half Jawa je sebenarnya. Bapak aku pure Jawa..Jawa totok lagi tau kahhh...


Ni le buburnye..tak macam bubur kan...macam nasi lembik je kahkahakah...sile jangan gelak, biar tuan punye blog je gelak..yang itam2 tu bukan hangus ye tapi kicap manis cap Jalen.




Ha ni le sambal ketuknye..cara2 membuatnya senang sahaja. Goreng ikan bilis, bawang, cili api and sedikit belacan. Dah garing sile angkat dah tumbuk la sesuka hati menggunakan lesung. Jangan lupa letak garam sikit.




Takkan la nak makan bubur bodoh camtu je ngan sambal kan..so makanla bersama keropok ikan segera cap pinggan dan keropok.





Kemudian untuk minuman, aku beli air kotak besar teh krisantimum...sile terkejut dengan harga yang ditulis pakai marker pada kotak tersebut. Mahal kan? Setahu aku la harganya Rm1.90 je..aku selalu beli kat pasaraya...tapi takpela, aku sedekah huhuhu

Sebelum mengketedarah sume benda kat atas tu, kenala minum jus kurma dulu. Baik untuk ibu2 mengandung tau. Die berikan tenaga and orang kata dengan memakan kurma sepanjang pregnant boleh mengelakkan anak kena Jaundice atau demam kuning bile lahir nanti. Ala, Nabi pun galakkan memakan kurma ni sebab banyak khasiat kan..so amalkan la..

Ye begitulah citer aku dan makan malam aku semalam. Pagi tadi kul 9 aku dah gerak mencari restoran yang jual roti telur heheheh sebab aku mengidam...oleh kerana banyak yang dah tutup so aku pi la makan kat restoran Hijaz kat Vista Angkasa...lepas makan aku terus chow pi spital kat Ampang. Keadaan jalanraya sangatla best kerana tak banyak keta. Aku bawak 60km/j je kat lorong belah kiri sekali sebab aku nak menggunakan pepatah ini biar lambat asal selamat, tapi tak berapa selamat rupe2nya. Bile dah duk tepi sekali banyak plak keta dari tepi jalan nak masuk..ada yang tak bagi signal la..ada yang terhegeh2 la..ada sekali tu keta honda civic lama tetibe je masuk depan aku..brek mengejut la aku..giler tul la. Die tak tengok langsung ada keta ke tak, macam ayam main redah je. AKu motong die and tengok omputih rupenya..makcik tua..makcik2, camno la makcik bawak keta. Bile dah jadi camtu, aku pun tukar lorong tengah and terpaksa la bawak 80km/j...still skema ikut had laju hehehe tapi kire laju la tu. Sakit jantung bawak keta kat KL ni, tapi aku tanakla tensen2 nanti baby pun tensen so aku nyanyi2 la sesuka pankreas aku.

Sampai ampang puteri senang je aku dapat parking..Alhamdulillah lagi. Biasanya kena tawaf 44 kali baru dapat parking tau huhuhu..rezeki baby la tu. Overall checkup hari ni baby ok je. Berat die dah 2.5kg. Dua minggu lagi kena datang lagi wat CTG then lepas tu tunggu beranak je. Doktor pon dah bagi admission letter untuk masuk wad. Penantian akan berakhir tak lama lagi..huhuhu tapi takut..takut sakit..hmm takpela orang len buleh je beranak aku mesti muleh jugak kan. Sakit tu pengorbanan...

So, arini aku MC yeyeyeye...duk umah je la tido2 makan2 tengok tv...

2 comments:

~~Noli said...

waahh...dah nak sampai masa ekk..insyallah sume ok nnt..

tapi yuyun.knyang ke mkn bubur gitu jee..nnt bby ckp 'mentang2 la sy xde gigi,mama sy pon mkn bubur je..'hehe

jg dri..=)

yuyun said...

kenyang gak la chiq..tapi kureng berkhasiat la..
lepas makan bubur tu belasah chipsmore lak satu bungkus huhuhu..