Wednesday, April 22, 2009

Hari ini hari di dalam dilema

Hari ini hari di dalam dilema..

Sejak semalam aku duk usha breast pump untuk breastfeeding lepas bersalin nanti. Aku usha satu je brand iaitu Spectra 3..electrical breast pump kerana aku malas memerah secara manual. Lembu pun orang len perahkan susu dia, so aku tanak la perah sendiri hahahahahaha jatuh la standard aku dari lembu.

Ok the dillema is...which package should i choose????

Rege menatang ni memang mahal..tapi yang paling mahal adalah jenama Medela. Kalau beli Medela ni menggigil gak la bile nak membayarnya. Jenama Spectra ni terkenal dengan bunyinye yang malu2 nak kuar..maknanya senyap la time pumping tu. Pastu die high suction power..leh pam dalam keta tp kena beli adapter la, and macam2 lagi la kelebihan dia. Spectra 3 ni harga asal dia rm388 tapi mostly aku tengok kat kedai2 online ni diorang jual range dari rm320-368. Itu single pumping..kalau nak double pumping bagi meningkatkan kuantiti hasil pengeluaran kena la beli satu lagi Breastshield kit. Setelah meninjau2 di beberapa kedai online ni ada beberapa kedai aku rasa ok la tawaran die.


1 Spectra 3 Electric breast pump = Rm368

Free 8 pcs Bumble Bee: BPA Free 5oz PP Breastmilk Bottle worth rm38.90

1 Breastshiled kit = rm50


TOTAL = RM415

Namun begitu ada juga package deal..yang lengkap:


www.enjoybreastfeed.com




This set contains:

  • Spectra 3 Breast Pump
  • 2 Breastshield Sets
  • 1 PP storage bottle
  • Moms Precious Backpack bag
  • Moms Precious Cooler kit
  • Moms Precious 10 Storage bottles and 2 Feeding cups
  • 1 air dry pouch
  • 3 Ice Packs
TOTAL = RM575.50

Begitulah adanya..kalau aku beli kat mybbstore tu aku kena beli cooler bag kat Carrefour berserta ice cooler sebab kat Carrefour murah..kalau beli kat kedai yang sama beg die rm100+ huhu...

Encik suami suh beli yang full package kat enjoybreastfeed.com itu..tapi kena pakai kad kredit aku la..hmmm alasan die "bukan kite yang pakai", kite tu diri dia la tu..bahasa manja kunun2nya..Mentang2 la kad kredit aku belum pakai separuh pun dari limit..

namun begitu malang menimpa hihihi enjoybreastfeed.com tidak menerima bayaran menggunakan kad kredit. Nak guna cash memang leh tapi sayang la plak duit tu nak wat bayar bil spital nanti..huhuhu jadi aku pun cari lagi kat kedai lain jumpa yang ni lak

www.diyaluna.com

  • Spectra 3 breastpump
  • Moms Precious traveler bag
  • Moms Precious cooler bag
  • 3 ice packs that can last up to 12 hours
  • Extra Spectra breast shield set (for double pumping)
  • 1 Spectra bottle and
  • 6 Moms Precious breastmilk storage bottles with 2 sipped cup
TOTAL = RM550

Lagi murah...tapi takleh pakai kad kredit juge huhuhuhu...

Cari lagi..jumpa yang ni lak..


momslittleones.com

- Spectra 3 Breastpump
- Moms Precious Smart pack
- Extra Spectra Breast shield set (for double pumping) and
- 4 Moms Precious Breastmilk Storage Bottles

Note: You get a total of 11 breastmilk storage bottles with this set). The above package is worth RM 746.00 but is offered to you at only RM 590.00 !!
So, you get to enjoy great savings if you get this package. Savings of up to 20%!!

TOTAL = RM590

kedai ni terima kad kredit...hmmm.....tapi jumlah botol die 11..manyak gak tu.
Kemudian ada satu lagi kedai..

www.fabulousmom.com

-Spectra 3 Breastpump - demo unit available for trial in our showroom
- Mom's Precious Smart Pack (consists of 1 big backpack, 1 cooler bag, 3 icepacks and 6 bottles worth RM229)
- Extra Spectra Breast shield set (for double pumping) and
- 1 Free Fabulous Mom Angel nursing bra worth RM35.90

TOTAL = RM590

sungguh berdilema...
Yang mana satu pilihan hati..lain2 kandungan set tu..kena bijak memilih heheh abang kata kalau takleh guna kad kredit, bayar je cash gune duit simpanan..hehehe green light tu..tapi tahla aku ni jenis berhati-hati sikit kalau pasal planning ni..yela duit tu plan wat bayar bil kang watnye apa2 hal jadi, mana nak cekau duit huhu..

Manyak belanja bila anak sulung ni..semua nak kena beli. Nanti next baby takyah beli dah..lagipun breastpump ni leh di servis and spare part die leh cari kat tenet je..aku beli ni pun sebab aku menyokong 100% breastfeeding. kalau leh sampai anak aku 2 tahun aku nak breastfeed die..Jimat takyah beli susu formula yang regenya memang boleh menyebabkan poket kempis tiap2 bulan. Dengan mengepam susu selalu boleh meningkatkan hasil pengeluaran susu dan susu ibu boleh disimpan di dalam freezer sehingga 2 bulan. Cume diharapkan baby aku nak le breastfeed ni..watnye tetibe die taknak hahahaha membazir la susu itewwwww....kalau jual muleh tak ek? kekekekeke...

Begitulah cerita aku dan puan dilema..sekian wassalam..

2 comments:

Hayatie said...

Slm yuyun, tahniah yer!pada sy, pakej di enjoybreastfeed & MLO tu jer yg paling ok. so either way laa...selamat memilih! :)

yuyun said...

setelah difikir2 saya rasa pun camtu juge..mungkin akan beli yang enjoybreastfeed tu kot.