Tuesday, July 28, 2009

Nursing/breast pad

Hari ni 28hb dah..maknanya ada lebih kurang 20 hari je lagi anniversary perkahwinan aku buat kali yang pertama...wah..nak setahun dah aku kahwin ngan encik suami. Tak tau nak belikan dia hadiah apa..haritu pi Midvalley dia asyik usha kasut Puma je...tapi aku tak join mengusha sekali. Aku duk luar kedai je sebab aku penat selepas berhempas pulas bermain boling huhuhuh so aku tak tau dia usha kasut yang mana. Biarlah dia beli sendiri kihkihkihkih...


Ok..tau tak menatang apa dalam gambar tu? Hehehehe itulah washable nursing/ breast pad. Sebagai seorang ibu yang fully breastfeed, menatang ni sangat2 la penting dalam hidup aku. Masa mengandung dulu aku ada jumpa satu list untuk preparation barang2 baby and barang2 ibu juga. salah satu barang yang kena ada adalah nursing/breast pad ni. Aku ingat tak berapa penting so aku beli 2 pasang je. Lepas seminggu lahirkan Insyirah, susu aku bertambah banyak and sentiasa mengalir keluar. Bila aku menyusukan Insyirah, breast yang tak dihisap tu akan mengeluarkan air juga...banyak lak tu. Aku terpaksa tadah ngan botol sebab nak elakkan menitis ke baju aku and Insyirah. Kadang2 bila aku tak menyusukan Insyirah dia keluar juga..masa tu aku tau la breast aku dah penuh. So, breast pad ni la membantu daripada air susu tu membasahi baju. Bila aku ada dua pasang je pad ni maka teramatlah susah untuk aku mengelakkan perkara ni terjadi sebab setiap kali susu keluar memang lencun la pad ni huhu kadang2 aku terpaksa selitkan kain lampin kat bra aku...aku ada gak beli yang disposable breast pad jenama pureen tapi aku rasa sungguh merugikan sebab aku jenis yang banyak air susu. Sekali dia keluar terus penuh...kena ganti lain. Sekotak (12pcs) harga dia dah rm10..buleh pakai 6 kali je huhuhu bangkrupsi la aku...

Setelah berfikir aku beli sepasang lagi sebab kat kedai tu tinggal sepasang je pun heheh (aku beli kat tunas manja tanjung gemuk, rompin) . Sepasang rm8.50 sahaja. Pastu aku fikir2 tak cukup la 3 pasang ni...last2 aritu pi Jaya Jusco aku tengok breast pad jenama Pureen (memang yang tu je ada pun hehehe) . Sepasang rm9.50 hmmm tapi lepas diskaun 20% jadi murah la...aku pun rembat lagi 3 pasang. nak rembat banyak2 aku tak bawak cash banyak..nak beratur kat kaunter kad kredit malas plak sebab ramai sangat...huuhu..so the point is nursing/breast pad adalah benda yang penting bagi aku selain dari breast pump. So, maybe next time bila Insyirah nak dapat adik akan ku pastikan menatang ni mesti ada...dan banyak..

Hmm pas taip suma ni aku terfikir...kenapa tetiba aku cerita pasal breast pad pulak ni? heheheheh mengong dah rasa..

No comments: