Monday, July 27, 2009

Menjawab soalan itu..breastfeeding

Wah lama dah ye aku tak update..aku duduk kat gombak dari hari Rabu sampai le semalam. Encik suami terpaksa ke kerteh sebab assignment dia ada pembetulan. Itupun mengejut tau...dia tengah tido ari rabu petang tu tetiba dapat panggilan suh dia ke kerteh. Terkocoh2 aku menyiapkan barang2 Insyirah, barang2 aku and mandikan insyirah sekali. Oleh kerana kereta aku bapak mertua aku bawak pi Endau and abang lak bawak keta dia ke kerteh maka aku tiada pilihan terpaksa la memonteng hehehhe duduk kat umah kakak ipar aku je la..


ha lihat...aku pun ada bunga gedik juga!! Encik suami belikan semalam. Aku penah cakap kat dia semua orang ada bunga gedik kat lam keta diorang, aku pun nk jugak huhuhu tu yang dia belikan tu.
Ok ni cerita lain pula..sila lihat gambar di atas...apa punya gaya tidur la kan? Ni gambar pagi tadi. Aku bagun2 je dari tidur aku tengok Insyirah dah camni. Tergelak besar aku...gonyah tul dia tidur..sebijik cam abah dia. Tak reti duk diam..kaki pun dah atas lantai.

Aku dah lama nak amik gambar Insyirah tengah ketawa or senyum tapi tak dapat2...susah sangat. Biasanya mesti tak sempat sebab kamera hp aku ni lembab..dia men adjust2 sendiri dulu sebab dia ada autofocus. Tapi kan, masa duk umah kakak ipar aku, Insyirah rajin sangat gelak sebab dia suka tengok kipas kat siling umah tu. Kipas siling umah aku rosak dah and kitorang pakai kipas duduk tu je so maybe dia jakun sikit bila tengok kipas tu berpusing.

Tengok bukan main riang ria lagi dia bergelak ketawa...

Oh ini gambar selingan..aku testing kat Insyirah tidur mengiring..tapi takleh lama. Kesian lak aku tengok takut dia sakit badan hehe


Ha ni lagi gambar riang ria dia...macam2 Insyirah ni. maybe dah tiba masa aku belikan mainan untuk dia...hehehe yeke??


Ok sekarang masuk cerita lain pula. Aku nak menjawab soalan mamai..saja letak kat sini so that leh kongsi ngan suma orang.

Soalan mamai;

yuyun...kalo set spectra 3 yg free 6 botol storage hrga rm388 tu ckup x ek?aku x brp pasti laa kgunaan bnda2 len dlm set extravaganza tu...pstu nk tny ape mksud double pumping?xto laa...hehe...cooler bag tu kalo kite jln jauh2 naik keta lebih 6 jam ke gune laa ek bag tu?

Jawapan aku;

Masa aku beli pump tu aku memang dah niat untuk buat stok EBM untuk Insyirah. Sebab tu aku amik set extravaganza tu sebab botol dia banyak. Ada gak orang yang otai dalam membuat stok ebm ni diorang letak lam bekas2 lain, takpun diorang beli plastik khas untuk simpan susu macam Puan Su ni..sila lihat blog dia di sini untuk melihat gambar. Takpun gambar yang aku cilok dari blog yang sama..




Set extravangaza tu gak dia ada cooler bag yang boleh digunakan bila aku pi opis untuk simpan susu yang diperah sebelum balik umah. Ice pack yang dalam cooler bag tu boleh bertahan sampai 12 jam and ya kalau kita nak pergi jalan jauh boleh la nak simpan susu dalam tu tapi kena
ada warmer la plak. Tapi biasanya orang tak galakkan sangat sebab ibu perlu menyusu anaknya secara direct apabila anak dia berada di sisinya. Tapi aku kadang2 guna botol gak bila berjalan2 keluar kuikuikui sebab aku tak beli lagi baju menyusu or nursing cover. kang seksi lak nak menyusu tengah2 plaza..kalau dalam kereta memang aku menyusukan Insyirah secara direct. Ini buktinya heheheh



Ok next question lak pasal double pumping. Double pumping tu maknanya kite mengepam kedua2 breast secara serentak. Set spectra yang biasa (rm3
88) tu biasanya single pumping je. Dia bagi 1 breast shield and tubing only. Kalau nak double pumping kita kena beli satu lagi breast shield. Dekat spectra 3 punya pump tu ada dua lubang and salah satu lubang tu dia ada penutupnya..sebab tu leh single or double pumping. Kalau nak double tinggal bukak penutup and pasang tubing satu lagi. Double pumping boleh meningkatkan produktiviti susu..kadang2 time memalam bute aku bangun untuk menyusukan Insyirah. Sebelah breast untuk Insyirah and sebelah lagi aku pump...both dilakukan serentak. Dan untuk pengetahuan, susu banyak dihasilkan pada waktu malam..aku memang takleh tidur kalau tak pump pada waktu malam sebab breast aku akan jadi sangat penuh ngan susu sampai dia mengalir2 keluar and kadang2 terasa sakit. Sekali pump untuk kedua2 breast kadang2 sampai 10 Oz. Sebab tu pentingnya ada pump ni..bila breast penuh bagilah kat anak untuk menyusu and kadang2 baby ni dia tertidur lama sangat and taknak bangun untuk menyusu so terpaksa la pump. Kalau tidak breast akan membengkak and kadang2 leh demam tau. Bila kite mengosongkan breast, otak akan terus bagi signal untuk menghasilkan lagi susu..so produktiviti susu akan sentiasa bertambah...rajin2la kosongkan breast dengan mengepam. Satu lagi membuat stok EBM ni sebenarnya boleh tolong back upkan susu kita. Maksudnya di sini stok EBM tu boleh digunakan bila pengeluaran susu tiba2 merundum.. ini boleh berlaku bila anak kita berusia 6, 12 and 18 bulan. Aku ni cakap macam la aku buat huhuhu...nak wat camne aku takde deep freezer la..nak tukar peti ais rugi lak..tp akan aku cari jalan untuk buat jugak stok EBM tu.

Ni lah breast shield..satu set rasanya dalam rm70 so kalau nak double pumping tambah lagi satu set ni. Ha tidak lupa juga dengan bag yang ada dalam set extravaganza tu. Beg tu khas untuk simpan pump...die siap ada lubang belakang untuk keluarkan wayar plug pump tersebut. Nak bawak pi memana memang senang..

Ok ke dengan jawapan aku? heheheheh aku ni takdela pandai sangat pun..ini suma ilmu dari membaca je..bukan ada orang ajar pun. So kalau ada apa2 info yang tak lengkap maafkanlah daku hukhukhuk..

6 comments:

Benedict Bernard said...

panjangnye story today. Comey budak tu, kalau tak nak, pass kat sini, kita bole tolong jagakan.. seminggu.. kekeke..

yuyun said...

ye very the panjang...topup untuk hari2 lepas. mana muleh tanak mestilah nak...tapi kalau nak tolong jaga muleh gak huhuhu takyah cari babysitter

- j o h a r i - said...

make sure Insyirah tido x mengigau cm ayahnya plak,hehe

mamai said...

hehee....ok tengkiu yuyun...nnti ada question pulak bole laa hg explain lgi ek...hehe ;)

yuyun said...

johari - hahaa harap tak camtu la..

mamai - muleh je..sila lah tanya

Mohd Azizan said...
This comment has been removed by the author.