Sunday, November 8, 2009

Makanan pejal pertama Insyirah

8hb November 2009 .. Insyirah genap berumur 6 bulan. Sejak akhir2 ni Insyirah dah tunjuk tanda2 dia nak makan...dia selalu tengok bila aku tengah makan..macam teliur je..dia siap telan air liur lagi bila dia tengok aku makan. Tangan pun sebuk menggapai pinggan. Tapi aku tahankan dulu sebab aku nak biar dia genap 6 bulan baru nak bagi makan. So hari ni aku decide nak bagi Insyirah makan bubur nasi kosong yang diblendkan. Aku sebenarnya blurr tak tau nak bagi dia makan apa. Setelah baca forum dalam susuibu.com aku dapatla idea sikit2 nak bagi Insyirah makan apa. Aku bagi dia bubur nasi kosong pun sebab nasi tu kan natural food. Lepas aku masak and blend, aku pun dengan excitednya bagi la...Insyirah makan jugakla walaupun muka berkerut2 bila aku letak kat mulut dia...tapi dalam 4 sudu kecik je then dia muntah. Hehehehe first attempt tak berjaya..tapi takpela kan. Esok leh cuba lagi..maybe boleh aku tambah susu ibu dalam nasi tu bagi ada rasa sikit.

Anyway, ada kawan aku suggest bagi Insyirah minum Ribena..terkejut aku wei....dah terang2 kat botol Ribena tu kata tak sesuai untuk bayi berumur kurang dari setahun. Lagipun aritu aku ada terbaca Ribena tu bukan bagus pun...dia kata je kaya dengan vitamin C padahal tipu dan dusta semua tu. Ada orang dah buat kajian yang mengatakan takde vitamin c pun dalam ribena...banyak gula ada la...siap kena bayar saman lagi syarikat Ribena tu tau sebab memalsukan iklan. Tapi tu kat luar negara punya cerita la tapi still produk yang sama di negara ini kan??

Ayoyoyoyoyo...aku sebenarnya hairan dengan segelintir masyarakat yang bagi anak2 diorang makan mengarut2. Ada yang bagi makan time dalam pantang la, time umur 2-3 bulan la..Ish..baby punya organ kan tak fully develop lagi napa la disumbat segala makanan tu. Dalam Islam pun suh bagi anak susu badan sampai umur 2 tahun. Mak mertua aku penah citer dia penah tengok makcik dia bagi makan kat anak dia yang berumur sebulan susu pekat cap teko tu ngan pisang lenyek or nasi lenyek...camno tuh???? Orang zaman dulu2 aku tak berapa hairan la kan sebab kurang ilmu time tu tapi kalau zaman sekarang ni janganlah kite abaikan benda2 camni...ilmu tu berlambak2 kite boleh cari..tolong lah belajar atau membaca atau bertanya dengan yang pakar. Ada yang aku baca bermasalah dengan pengasuh yang asyik suruh bagi makan kat anaknya yang masa tu baru berumur 3 bulan...bila kita kata nanti or taknak dia katakan yang dia dah beranak 4 and anak2 dia semua ok bila dia bagi makan time umur camtu. Kiranya dia makan garam dulu dari kita la...aduhai...kena tegas dalam hal macam ni. Memang la dia bagi anak dia makan takde apa2..tapi kite tak tahu, benda2 makan ni kadang2 boleh menyebabkan penyakit dalam masa jangka yang panjang..

Itu pendapat aku...aku try bagi insyirah makanan fresh macam bubur or puri buah. Nestum ke biskut ke tengoklah cemana nanti..orang kata instant food tak elok bagi takut ada preservative dalamnya..kite mana nak tau makanan tu di manufactured macam mana kan?

So, untuk 4 hari ni aku nak try bagi nasi kosong dulu..then 4 hari lepas tu aku nak try tambah carrot lak ke..orang kata ikut 4 days rule bagi memastikan makanan apa yang bayi alergi. Kiranya kite pantau satu2 makanan itu..bila dah ok kite move to next food pulak. Macam eksperimen la...

Still trying to give the best to my daughter...

6 comments:

mar080102 said...

bagus la mcm tu...kene pantau pemakanan utk baby..bukannye blh sumbat je ape yg kita mkn kt baby..
mmg nmpk mcm dia terliur..kak D bg Amirah makan bubur nasi..pastu blend dgn carrot,kentang...resepi makanan pon kene ubah,nnti baby jemu plak..
mcm kita jgk la, asyik mkn benda yg same je,mesti jemu

Najwa said...

Good Luck & enjoy the moment!

Anonymous said...

btul ke org kater,baby food in jar tu ader preservative?
da check?
kiranya kalu bagi bb makan heinz tu tak elok la ek?heinz tkder pakar pemakanan baby ker setelah berabad bertapak?anak2 mat salleh yg makan,byk masuk spital ker?susu tepung pun tak bagus la gtu.kita tatau dorg produce cane kan?i harap u bg anak u susu bdn semata..tk campur smpi 2 thn..tak elok..

emm,kalu kita bagi makan masakan kita,kita confirm ke,bersih tanpa kuman?sterilize tak mangkuk,sudu,botol semua supaya bersih btul?
tau tk pasal cirit birit?tau tak pasal kuman rotavirus?ada amik tak imunisasi rotavirus tuk anak?
bubur yg kita wat,semua da tentu serasi dgn anak kita.tkkan cirit atau sembelit ke?

so,jgn dgr ckp org..sbg ibu buat yg terbaik tuk anak.yakin..masakan bubur sendiri tuk anak mmg terbaik.tp,kaji dulu sblm ckp makanan baby yg jual tu tk elok k?kdg2 ramuan dlm tu ada cukup vit compare apa yg kita bg makan ramuan kita semata.and maner tau,kot2 terdesak,u jatuh sakit ker,travel,n bagai la,da terpaksa gak cari makanan bb yg terjual..so,jgn sembarang ckp k.
ada master kan.sure pandai..

mamai said...

tak paham knp anonymous nak melenting...adekah kerana die tauke heinz??hehhee...konpius ;D

yuyun said...

kuikuikui...tu la pasal mamai..agak pelik di situ..

mamai said...

mmg aneh...huhuuh...agknye salah lawat blog kot...trus hangin...hehhee...