Thursday, November 5, 2009

Hubungan itu 80-20%

Semalam aku tengok citer Why Did I Get Married kat Star Movies. Citer ni mengisahkan 4 pasangan suami istei yang pegi becuti sesama since diorang ni semua berkawan antara satu lain..maknanya, yang isteri2 berkawan sesama diorang and yang suami2 pun begitu. Semasa percutian ni masing2 dapat tau rahsia besar dari pasangan masing2. Ada satu pasangan ni, sang isteri memilki tubuh yang besar and suaminya selalu mengutuk atau merendah2kan isterinya sebab tubuh badannya tu. Benda ni menyebabkan isteri dia ni mengalami depression and low self esteem. Dia berusaha selamatkan perkahwinan dia but at the end suami dia minta cerai sebab dia ada perempuan lain. Kawan kepada si suami ni (suami2 yang lain) menasihatkan la dia ni...and salah sorang ada sebut teori pasal 80-20%. Aku tertarik dengan teori ni..sangat tertarik. Teori ni macam ni...kawan si suami ni tadi kata, apa yang dia ada dalam hidup dia ni cuma 80% je and lagi 20% si isteri mungkin tak boleh nak beri kepada dia..tapi 20% tu ada pada perempuan lain...kalau dia tinggalkan isteri dia and pilih yang lain, maknanya dia hanya memiliki 20% je la kan? Si suami ketawa and think that the teory is so ridiculous. So then, what happen?? Macam boleh agak kan? Yup...si suami kesal tinggalkan isterinya sebab memang dia cuma dapat 20% je dalam hidup dia...rupa2nya perempuan tu jauh lebih teruk dari bekas isterinya..lagi dia kesal bekas isterinya tu pulak dah jumpa lelaki lain yang terima dia seadanya and berjaya mengubah bekas isterinya menjadi lebih yakin diri dan menolongnya mengurangkan berat badan..and diorang juga dah pun berkahwin...no can do la...nak kenen2 nak balik semula dah tak boleh dah...padan muka dia.

Dalam mencipta sebuah hubungan, kasih sayang, saling mempercayai, jujur serta menerima pasangan seadanya perlu ada...walau apa pun yang terjadi kita kena hargai pasangan kita.

Aku pun tak tau la kenapa aku cerita benda macam ni hari ni huuhuhuh...aku kat umah sekarang ni sorang2 ngan Insyirah. Mak mertua aku balik Johor dah while encik suami pergi Kerteh...petang karang baru balik.

Hmmmm aku teringin nak jalan2... tak kisah la jalan ke mana sebab aku memang kaki jalan..huhuhu lagi pun hari2 buat benda yang sama je, duduk di ruang tamu yang sama, menghadap latop yang sama (mahu laptop lain kah? hahaha takdela) dan melihat ke luar melalui tingkap yang sama membuatkan aku bosan......bosan...bosan..

Maybe i need a vacation..huhuh mari buat tabung "cuti2 malaysia bersama yuyun" .

3 comments:

Dayu said...

menarik teori 80-20% ni
teori yang harus dipikirkan oleh smua suami2 kat dunia
apa tajuk citer dia awak??
nak tggu main lagi sekali kat astro tu

yuyun said...

Why Did I Get Married tajuk betul dia..tgk kt star movies

The Moon Hapiz said...

rajin ek menulis dalam sibuk2 jage baby, uruskan husband.. :)