Tuesday, December 15, 2009

Update perkembangan Insyirah

Saya berblogging di rumah emak saya..hehehe

Iyep, aku dah pun pindah ke Johor. Walaupun internet macam siput sedut tapi ku gagahkan jua diri ini meng'connect' internet.

Lama dah tak bercerita tentang perkembangan Insyirah...Insyirah dah masuk 7 bulan dah and masih belum pandai merangkak lagi...puas aku ajar dia tetap malas nak angkat punggung dia. Hehehehe berat sangat agaknya..nak suh berdiri lagi la takleh. Baby lain aku tengok dah bleh berdiri siap lompat2 lak masa umur 5 bulan..tapi kena pegang la..bukan berdiri sendiri. Ada orang kata mungkin anak aku lambat sebab badan dia besar huhuhu tahla..agaknya la kot.

Semalam aku bawak Insyirah ke pantai Tanjung Balau..dekat je dari rumah tu sebab aku pergi. Aku nak kenalkan dia ngan laut hehe sebab aku suka laut...aku suka mandi laut. Tapi semalam angin sangat la kuat sampai Insyirah nak bukak mata pun payah hehe..aku bawak dia kat air cecahkan kaki dia kat air..dia tengok je kaki dia..hairan agaknya tengok air tu datang and pergi.

Oh ya lupa nak bagitahu...Insyirah dah pandai duduk..tapi kena dudukkan dia la..hehhee maknanya dia dah pandai kawal badan dia and duduk without support kat belakang dia. Makcik aku cakap aritu, baby ni kena ajar dia step by step..memula meniarap, then merangkak, then duduk, then berdiri and last sekali berjalan...merangkak tu penting for coordination kanan and kiri bagi tangan and kaki. And lagi bagus jangan masukkan lam walker sebab walker sebenarnya mengehadkan baby untuk explore sekeliling tempat. Aku tau lama dah pasal walker ni heheheh tapi aku tetap belikan dia jugak sebab bila dia duk dalam walker aku leh wat keje dengan senangnya sebab dia sibuk bermain ngan button2 kat walker tu. Tak pedulikan aku langsung..

Banyak lagi tips2 makcik aku bagi..Makcik aku ni kalau pasal mendidik anak memang bagus...dia ni suka membaca..anak2 dia suma power2 belajar..kecik2 lagi dah pandai speaking in english, mengira and membaca. Bagi dia pendidikan tu sangat2 la penting...ngan anak2 sedara dia suma dia encourage untuk belajar..sesapa dapat result baik in UPSR, PMR or SPM dia mesti bagi hadiah berupa wang tunai...besh kan?? Dia memang seorang yang sangat sporting.. eh, macam lari dari tajuk sahaja..cerita pasal orang lain pula hehe

Anyway, aku sentiasa berusaha buat yang terbaik untuk Insyirah...

1 comment:

sujaihah said...

mak saya pun kata camtu...anak ni kena ikut flow..jgn skip2...maklumlah cikgu KEMAS :)