Pastu sampai umah aku pun wat la sambal kicap dengan
1. Ambil bawang besar dari bakul tempat letak bawang yang dah macam apa dah sebab bersepah2 and bercampur2 dengan segala bawang yang ada serta kunyit, halia dan lada kering 3 bulan lepas punya..
2. Kupas bawang tersebut dan hiris tapi jangan hiris halus2 sangat..pastu amik lada beberapa biji..2 biji ke 4 biji ke..then potong kecik2.
Petua chef : mak aku kata, kalau nak masak guna lada pastikan genap bilangannya kalau ganjil nanti jadi pedas giler..tul ke tidak wallahualam..
3. Letak semua bahan di atas pinggan kemudian pi amik limau nipis, potong dua and perah..pastu letak kicap and gaul2kan..siap dah..
Gitulah resepi aku yang tak seberapa ni hahahahaha
ni lah terubuk yang aku sebutkan tadi...di ambil setelah di lahap..aku sorang je tu makan..pastu aku tiggalkan la untuk sahur pulak.
Ni pula sambal kicap yang dah tak berapa nak rupa sambal kicap..lada and bawang banyak dah masuk perut..aku suka bawang mentah tau huhuhuhu
oklah sekarang nak citer pasal Insyirah pula...sejak akhir2 ni kan Insyirah ada berbagai hobi and sejak aku dah tak pakaikan dia sarung tangan or mitten, dia makin galak menghisap jari..di bawah adalah gambar kantoi insyirah menghisap jari dengan enaknya..
Insyirah: cupcupcup..begitulah bunyi hisapan jari saya..cedapnya rasa macam ayam kepci
Insyirah: alamak kantoila..mak amik gambar saya la pulak..
Insyirah: Ah lantakla labu..mari kita sambung menghisap jari semula..
Insyirah: Saya sungguh hairan mengapa mak
3 comments:
terlioq tekak tengok ikan tu cecah kicap.
eh, pesal mak aku kate cili mesti bilangan ganjil kalo taknak kasi pedas sangat. huu
btw, insyirah ko sgt gebu, ok. gewaamm!!
aha xea..cemana tu? hahahhaha pelik2 je kan petua ni...aku kalau buat sambal mak aku dah sound awal2 jangan ganjil bilangan lada tu..lain2 mazhab kot huhuhu
encik ben...ceh sejak bila lak panggil pg, ben ni...memang sungguh cedap menjilat ketiak makan ikan tersebut dengan kicap
Post a Comment